Çeyizinizden kalma değeri büyük olan porselenlerinizi nasıl kullanacağınızı biliyor muydunuz? Bütün ev hanımlarının bilmesi gereken porselen kullanma bilglerini bu yazımızda açıklıyoruz.
Porselenlerin, fırınların ısıtıcı bölümlerinde ve mikrodalga fırınlarda ısıtılmalarında bir sakınca yoktur. Ancak çıplak ateşle direkt temas, porselende şok etkisi yaratır ve kırılmasına neden olur. Bu nedenle, porselenlerin kesinlikle çıplak ateş üzerine koyulmaması gerekir.
Porselenler, derin dondurucularda da aynı güvenle kullanılabilir. Ancak dondurucudan çıkan porselenin, hemen fırına sokulması halinde, ani ısı değişikliği nedeniyle porselen kırılır. Bu nedenle porselen oda sıcaklığına geldikten sonra ısı ile temas etmelidir.
Porselenlerinizi kireçli suyu olan bir bölgede kullanıyorsanız, porselende zamanla beyaz lekeler oluşabilir. Ancak bu tür lekeler, sirke ile yok edilebilir.
Metal çatal bıçaklar, porselen yüzeylerde iz bırakabilirler. Bu izlerin oluşması normaldir ve herhangi bir zararları yoktur. Porselen sırları, yüksek sıcaklıkta pişirmede sert oluşu nedeniyle, metal paslanmaz çatal, bıçak gibi malzemelerden daha sert hale gelirler. Bu da metal aşınması ve siyah izlerin oluşumuna neden olur. Bu istenmeyen izlerin giderilmesi için, özel formüllü, yumuşak, aşındırıcı etkisi olmayan temizleyiciler kullanılabilir.
Çay ve kahve lekeleri ise, Boraks (porselen temizleme tozu) ya da diş temizleme tozu ile giderilebilir.
2 Porseleni Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eğer Porselenlerinizi el ile yıkıyorsanız ;
# Yıkama kabınız bakır ya da alüminyum olmamalıdır.
# Porselenlerinizin yanında, tava, tencere, çatal, bıçak gibi porselen dışı eşyalar bulunmamalıdır.
# Sert temizlik maddeleri veya tel ile ovularak temizlenmemeli, likit ve krem temizlik maddeleri kullanılmalı, mutlaka bol su ile durulanmalı ve kurulanmalıdır.
# Kurulanan porselenleri dolaba kaldırırken, tabak ve fincanlar, çok adette üst üste ve iç içe yerleştirilmemelidirler. Tabaklar üst üste dizilirken, aralarına ince bir kağıdın koyulmasında yarar vardır. Aksi taktirde, tabağın altındaki sırsız kenar hamur, sertliğinden dolayı sır ve altın dekorları zedeleyebilir.
Eğer porselenlerinizi bulaşık makinesinde yıkıyorsanız ;
# Porselenlerinizin dekorunda altın var ise, elde yıkamanız tavsiye edilir. Bilindiği gibi altın kıymetlidir ve yapısı itibari ile de zariftir. Bu nedenle çok dikkatli kullanılmalıdır.
# Porselenlerinizin sır içi ya da sır altı dekorlanmış ise, makine ile yıkamanız halinde dekorları kesinlikle silinmez.
# Porselenler, 60 Cnin üzerine çıkmayan, ılık bir yıkama programında yıkanmalıdır.
# Kullanılan deterjan, cam ve sır üstü dekorlar için test edilmiş olmalıdır. Yanı sıra, içerdiği alkali miktarı yüksek olmamalıdır.
# Mutlaka kireç önleyici bir deterjan kullanılmamalıdır. Aksi taktirde porselenlerin üzerinde beyazımsı bir kireç tabakası oluşur. Bu, özellikle suları yüksek oranda kireç ihtiva eden bölgeler için geçerlidir.
# Deterjan ve diğer durulama maddeleri önerilen oranlarda kullanılmalıdır.
# Makine de sarsıntı olmamalıdır.
# Makinede ki su basıncı, porselen ve cam eşyaları hareket ettirecek düzeyde yüksek olmamalıdır.
# Porselenler, makine içi yerleştirme düzenine sadık kalınarak, özenle yerleştirilmelidirler.
# Yıkama işleminin, yemek artıkları kurumadan önce yapılmasında yarar vardır. Çünkü, kurumuş yemek artıkları daha uzun süreli ve özenli bir temizliğe duyabilir ki, bu da dekorların zedelenmesine neden olabilir.