Mobilyalar her evin olmazsa olmazıdır. KBazen hayallerimizdeki mobilyaya sahip oluruz,bazen bütçemize uygun olanını alırız. Bazen de o an görür, modelini beğenir alırız. Peki mobilya alırken nelere dikkat etmeliyiz?

mobilya Mobilya alırken nelere dikkat etmeli

Mobilyaları Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
İhtiyacımız olan bir mobilya her bakımdan rahat, kullanışlı, uzun ömürlü olmalı ve dolayısıyla değerini karşılamalıdır. Bu sebeplerden dolayı satın alacağınız herhangi bir koltuk, kanepe, sandalye hakkında yeterli bilginiz olmalıdır. Bu bilgi çok sayıda mağaza gezilerek elde edilebilir. Görünüşü güzel olan bir mobilya rahat olmayabilir veya fiyatı uygun olmayabilir.

Diğer taraftan dayanıklı, rahat ve uygun fiyatta olan mobilyanın da görünüşü güzel olmayabilir. Bu nedenle mobilyanın sadece dış görünüşüne bakmak yeterli değildir. Kullanılma biçimi kontrol edilmelidir.

Fiyat, rahatlık, birden fazla amaç için kullanılabilme, kapladığı alan, dayanma süresi, bakım masrafları da göz önünde tutulmalıdır. Yasal bir zorunluluk olmasına rağmen,mobilyaların özelliklerini de içeren kullanma kılavuzları çoğu zaman tüketiciye verilmemektedir. Bu durumda önce o ürüne ait kullanma kılavuzu istenmeli, kılavuzun verilmemesi durumunda mobilya dikkatli bir şekilde incelenerek satıcıdan mobilya ile ilgili tüm bilgiler toplanmalıdır.

Mobilyaların yapımında kullanılan ağacın cinsi, birleştirme yerlerinin sağlam olması, cilasının düzgün olması da mobilya hakkında karar vermede önemli faktörlerdendir. Ayrıca satın alınması, düşünülen mobilyadaki döşemelik malzemenin kolay yanmayan, terletmeyen ve kolay temizlenen özellikte olması da tercih sebebidir. Alınan mobilyanın eve veya büroya teslim masraflarının fiyata dahil olup olmadığı satın almadan önce öğrenilmelidir. Mobilya seçerken tüm bu özellikleri dikkate alarak, istek, ihtiyaç ve bütçenize en uygun olanları seçiniz.

– Mobilya evdeki diğer eşyalarla uyumlu olmalı.
– Ürünle birlikte mutlaka garanti belgesi de alınmalı.
– İhtiyacın sipariş üzerine karşılanması durumunda satıcı ile mutlaka bir sözleşme imzalanmalı.
– Yasal bir zorunluluk olmasına karşın satın alınan mobilyanın özelliklerini de içeren kullanma kılavuzlarının tüketiciye verilmediği belirtilerek, satıcıdan kullanma kılavuzu istenmesi, kullanma kılavuzu temin edilemediğinde ürüne ilişkin satıcıdan kapsamlı bilgi edinilmesi gerekiyor.

Mobilyaları Satın Almadan Önce;
Aile bütçesi ön planda tutularak mobilyanın kullanılma amacı, dekorasyondaki yeri ve önemi dikkate alınıp, ihtiyaç durumu ortaya çıkarılmalıdır. Bu durumda yalnız yeni alınacaklar değil, varsa eski eşyaları da dikkate almak ve düşünmek gerekir. Mobilyaların seçiminde ihtiyaçlar, ekonomik durum ve zevk oldukça önemlidir. Ayrıca kullanışlılık, sağlamlık ve uzun ömürlülük gibi hususlar da önemle göz önünde tutulmalıdır.

– Ahşap Mobilyalarınızı Satın Alırken Lütfen aşağıdaki açıklamaları dikkate alın.
– Dolap kapakları iyi kapanmalı.
– Çekmeceler kolay sürülebilmeli.
– Çekmece içleri temiz olmalı; kıymık, budak vb. içermemeli
– Uzun olan raflarda orta destek bulunmalı.
– Sürgülü kapılar ve dolaplar gıcırdamamalı ve kolayca sürülebilmeli.
– Uzun kapılar sağlam menteşelerle iyice desteklenmeli.
– Mobilyanın konstrüksiyonu sağlam ve güvenli olmalı.
– İç yüzey köşeleri pürüzlü olmamalı.
– İç aydınlatma kolayca yapılabilmeli.
– Masa ayakları yere tam basmalı ve birbirleriyle tam uyumlu olmalı.

Kumaş Kaplı Mobilyalarda
– Oturumu rahat, arkalığı çıkıntısız ve düzgün olmalı.
– İskeleti kuvvetli olmalı; gıcırdamamalı, sallanmamalı.
– İskelet ve köşeler kumaş ile iyi bir şekilde kaplanmış olmalı.
– Köşeler iyi birleştirilmiş ve yapıştırılmış olmalı.
– Dikişler ve biyeler düzgün olmalı.
– Desenler ortalanmış olmalı ve çizgiler dikişler uyumlu olmalı.
– Minderler esnek olmalı, koltukla tam uyumlu olmalı.
– Kanepe ve koltuk üzerindeki düğmeler güvenli bir biçimde dikilmiş olmalı.
– Sürekli kullanılacak olan ürünler sağlam ve sık dokunmuş olmalı.
– Temizlemek üzere çıkarılabilecek parçalar yırtılmayacak bir üründen yapılmış olmalı.
– Her pozisyon için oturma dengesi iyi sağlanmış olmalı.

Mobilyanın bilinmeyen gerçekleri

Mobilyanızın neyden ve nasıl üretildiğini biliyor musunuz? Uzun ömürlü mü? Bunların yanıtlarını arıyor iseniz eğer size yol gösterecek ve yön verecek bilgilerimizi kaçırmayın

Tamamen ağaç mobilya olur mu?
İstisna olarak kalitesiz ladin ağacından üretilmektedir, fakat hangi ağaçtan üretilirse üretilsin tamamen ağaç mobilya satın almak sizi sürekli sorunlarla boğuşmak zorunda bırakacaktır. Çatlayacak, dönecek bazı parçalar kopacaktır. Kesinlikle ağaç mobilya peşinde koşmayınız.

Masif mobilya, sunta, mdf, suntalam nedir?
Masif, gövdesi sunta üst ve alt yüzeyler ortalama 0.8 mm muhtelif ağaç kaplama, dik yüzeyler ortalama yarım santim ağaç çıta çevrilerek yapılan hemen hemen tüm evlerde olan alışılagelmiş mobilya çeşididir.

MDF masif kullanılmadan mobilya üretilebilmesine olanak veren üretici için avantajlı üretim biçimidir.kıyas yapılmak istenir ise masiflenmiş sunta ile üretileni tercih ediniz. Suntalam modern mobilya üretim biçimidir. Masifli mobilyadan temel farkı suntanın her iki yüzeyinde 0.8 mm lamine kaplama olması masif çıta yerine fabrikasyon ortamında özel makineler ile lamine cumbalar ile kaplanmasıdır.

Dikkat edilmesi gereken en önemli husus lamine üretiminin mutlaka otomatik makinelerde yapılmasıdır. Küçük atölyelerde ütüler ile cumba yapıştırılması nedeni ile halkımız bu üretim biçimi ile ilgili olumsuz kanaate sahiptir. Fabrikasyon üretim kısa sürede bu kanaati tersine çevirir.

Nelere dikkat edelim?
Masif mobilyalardaki en büyük sorun kalitesiz ağaç kullanımı nedeniyle masif çekmesi dediğimiz kenar kısımlarda görülen çöküntü veya ayrılmalardır. Ayrıca kapak veya çekmecelerde ağaç kullanılmış ise uzun vadede sizin için bazı sorunlar oluşabilir.

Mdf denilen malzemeyi sadece lake denilen boyalı ürünler için tercih ediniz, bilinenin aksine mobilya için çok uygun bir malzeme değildir. Üretici için işçilik kolaylığı yaratması nedeniyle tercih edilmektedir.

Suntalam diye tanımlanan lamine kaplamalı ürünler hijyen ve temizlik için ideal, satın alanlara yedek parça imkanı sağlayan çizilmeye dayanıklı ürünlerdir. Dikkat edilmesi gereken en önemli unsur fabrikasyon ortamda üretilmiş bir ürün olmasıdır. zira bu ürünler yüksek teknoloji isterler.

Koltuk iskeleti nasıl olmalı?
Koltuk iskeleti ağaç yada profil veya suntadan üretilebilir. İdeal olan gürgen (kayın) ağacından üretilmesidir. Kavak gibi kalitesiz ağaçlardan ya da suntadan yapılan ürünleri rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.

Profil den koltuk üretmek son yıllarda fabrikasyon üretim yapan firmalarca yapılan en az kavak ağacı kullanmak kadar mahsurlu ama maliyette yarattığı düşüş nedeniyle fabrikalarca tercih edilen üretim biçimidir.

Sünger üzerindeki gerçekler nelerdir?
Bir koltuktaki en önemli maliyet unsurlarından biridir bu nedenle en çok hile yapılan kısımdır zira karlı bir hiledir. Öncelikle gri, mavi, sarı, beyaz diye sünger yoktur diyerek başlamalıyım kalitelisinin ayırt edilmesi için karışıma boya katılması fikri gri rengin benimsenmesi sonrasında tüm süngerlerin gri boya katılarak üretilmesi ile özelliğini kaybetmiştir.

Süngerin ağır olanı iyidir bir marka isteniyorsa ürosan 32 dansete süper gri sünger bilinen seri üretilen en iyi süngerdir. Fabrikasyon üretimde koltuk üretiminin yatak yayları ile yapıldığı görülür işin sırrı yay kullanılarak yapılan üretimin en ucuz süngerle yapılandan daha da ucuza mal olmasıdır.